Vertalingen: Omrekenen tussen woordprijs en regelprijs

Berekening van de kosten van een vertaling.
De prijs van een vertaling wordt als prijs per woord of regel aangeduid. Eenheidsprijzen kunnen enkel worden vergeleken, als ze op dezelfde eenheid zijn gebaseerd. Hier leest u hoe u een eenheidsprijs omrekent naar een andere eenheid.
Delen opWhatsAppLinkedIn

In de vertaalsector zijn er twee categorieën. In één categorie wordt afgerekend op basis van regels en in de andere op basis van woorden.

Beide varianten hebben hun voor- en nadelen. Naargelang het land is de ene variant meer verspreid dan de andere. Wij hebben de indruk dat er al enkele jaren steeds meer op woordbasis wordt afgerekend.

Bij PTS rekenen we af op basis van het aantal regels in de brontaal. Een regel bestaat uit 50 tekens. Op vraag rekenen wij ook op woordbasis af.

Kan de regelprijs naar de woordprijs worden omgerekend en omgekeerd?

Ja!

We hebben honderden teksten statistisch geanalyseerd. Van minstens 100 technische teksten met telkens minstens 1.000 woorden werd voor iedere tekst de gemiddelde woordlengte berekend. Op basis van deze resultaten werd dan de mediaan bepaald. Daardoor werden statistisch sterk afwijkende waarden uitgefilterd. Voor de statistici onder u hebben we bijkomend het aantal geanalyseerde teksten en de standaardafwijking vermeld.

De gemiddelde woordlengte is waarschijnlijk ook afhankelijk van de tekstsoort. Als engineeringbureau dat zich heeft gespecialiseerd in het vertalen van technische teksten hadden we voor deze analyse uit ons werk van de laatste paar jaar uitsluitend teksten uit technische domeinen ter beschikking.

Onze standaardtalen

Gemiddelde woordlengte

[aantal tekens]

Aantal geanalyseerde teksten

Standaardafwijking

[%]

Duits

6,8

>5.000

6,2

Engels

5,4

>1.000

6,5

Frans

5,4

>1.000

4,5

Italiaans

5,8

>1.000

4,5

Nederlands

6,0

>500

6,5

Russisch

6,7

>300

6,5

Spaans

5,3

>1.000

4,0

 

Omrekenen woordprijs naar regelprijs

regelprijs = woordprijs x regellengte / gemiddelde woordlengte

Voorbeeld

taal Duits en woordprijs van € 0,16.

regelprijs = 0,16 x 50 / 6,8 = € 1,18/regel

Omrekenen regelprijs naar woordprijs

woordprijs = regelprijs x gemiddelde woordlengte / regellengte

Voorbeeld

taal Engels en regelprijs van € 1,30.

regelprijs = 1,30 x 5,4 / 50 = € 0,14/woord

Neemt u nu vrijblijvend contact met ons op